Przejdź do treści

Pożywny lunch

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora to pyszna i lekka alternatywa dla tradycyjnej wersji, idealna dla osób na diecie bezglutenowej lub niskowęglowodanowej. Chrupiący spód z warzyw doskonale komponuje się z ulubionymi dodatkami i sosem pomidorowym.

4 porcje

30 min

Składniki

Ciasto

  • świeży kalafior260 g
  • ser żółty Sertop Gouda Protein - pokrojony w kostkę60 g
  • jajka2 szt.
  • sól i pieprz do smaku80 g
  • dowolne składniki na wierzch: sos, salami, kolorowa papryka, czerwona cebula

Sos

  • Passata
  • Czosnek
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie

Różyczki kalafiora bardzo drobno posiekaj nożem lub przy użyciu blendera ręcznego lub malaksera.

Do posiekanego kalafiora dodaj jajka, ser żółty, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Z przygotowanego ciasta na papierze do pieczenia uformuj placek o średnicy 25 cm. Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 230 °C (góra-dół) aż placek się upiecze.

Przygotuj sos. Do miseczki wlej passatę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła prowansalskie. Całość wymieszaj.

Następnie na podpieczony spód dodaj składniki zaczynając od sosu i dopiecz pizzę aż się ładnie zarumieni. Podawaj z rukolą.

Sery Gouda Protein znajdziesz w super- i hipermarketach w całej Polsce!